Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του ΣτΕ, με αφορμή τις χρήσεις γης σε ένα συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στο Ψυχικό. Μέχρι σήμερα, το ΥΠΕΚΑ έχει προσπαθήσει τρεις φορές να τροποποιήσει τις υφιστάμενες χρήσεις γης, αλλά και τις τρεις, έχει προσκρούσει στις αντιρρήσεις του ΣτΕ.

Το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο έχει πρόσωπο επί της  Λεωφόρου Κηφισίας και επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Σύμφωνα με το ισχύον Γ.Π.Σ του 1989, στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο επιτρέπεται η χρήση γενικής κατοικίας, στο κομμάτι που “βλέπει” στους δύο κεντρικούς δρόμους και η χρήση αμιγούς κατοικίας, στο πίσω κομμάτι.

Ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών, ωστόσο, το 2008, το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε στο ΣτΕ σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο επιδίωκε την τροποποίηση μετατροπή των χρήσεων γης, προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση γενικής κατοικίας σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Τότε, το ΣτΕ απέρριψε το σχέδιο Π.Δ, κρίνοντας ότι προέχουσα χρήση στην περιοχή είναι η αμιγής κατοικία και  ότι, συνεπώς, η κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενη χρήση γενικής κατοικίας δεν μπορεί νομίμως να επεκτείνεται στο χώρο αυτόν.

Το ΥΠΕΚΑ επανήλθε στο ζήτημα, μέσα στο ίδιο έτος, καταθέτοντας και πάλι σχέδιο Π.Δ. στο ΣτΕ, εμπλουτισμένο, αυτή τη φορά, με μια θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας ( ΚΣΧΟΠ) . Το ΣτΕ, όμως, απέρριψε εκ νέου το σχέδιο Π.Δ.

Μετά από μία πενταετία  το 2013, το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε εκ νέου το ίδιο αίτημα, έχοντας περιορίσει λίγο το ζητούμενο. Αυτή τη φορά όριζε χρήση γενικής κατοικίας στο 90% του οικοπέδου και αμιγούς κατοικίας στο 10% αυτού. Παράλληλα, εμπλούτισε την επιχειρηματολογία του με νέα γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ και του Οργανισμού Αθήνας και εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου. Το ΣτΕ, ωστόσο, έκρινε ότι το σχέδιο δεν είχε αλλάξει επί της ουσίας και απέρριψε το αίτημα για τρίτη συνεχόμενη φορά!

Πλέον, αναμένεται να φανεί αν η προτεινόμενη από το ΥΠΕΚΑ τροποποίηση, θα εγκριθεί ή όχι με το νέο νομοσχέδιο. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ορισμένα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, η δραστική αλλοίωση των χρήσεων γης, έχει ως μόνο στόχο την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων ιδιωτών και δεν αποσκοπεί, όπως επιτάσσει η σχετική νομολογία, στη βελτίωση των όρων και συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του Ψυχικού.