Ανοικτό αφήνει το μέτωπο των αυθαιρέτων η νέα κυβέρνηση.  Μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ευθύμη Μπακογιάννη,γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, με εκπροσώπους των συμβολαιογράφων, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών – Πειραιώς και Δωδεκανήσου ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να μη δοθεί παράταση του ισχύοντος νόμου περί αυθαιρέτων που λήγει την 8η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους (ν.4495/2017).

Τον περασμένο Ιούλιο συμπληρώθηκαν 10 έτη από την εκκίνηση της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με διαδοχικούς νόμους, αρχής γενομένης από τη ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους (ν. 3775/09) και εν συνεχεία τις ρυθμίσεις Μπιρμπίλη (ν. 3843/10), και τους νόμους Παπακωνσταντίνου (2011), Καλαφάτη (2013) και Σταθάκη (2017), με τους οποίους δηλώθηκαν συνολικά 2.011.697 μικρά ή μεγάλα αυθαίρετα. Σήμερα, η διοίκηση του Υπουργείου εξετάζει ως πιθανά  τα κάτωθι σενάρια: α) τη διατήρηση της ρύθμισης για ένα ακόμη χρονικό διάστημα, β) την υποκατάστασή της από άλλο μηχανισμό ή γ) την ολοκλήρωσή της χωρίς περαιτέρω πρόβλεψη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την επιθυμία του Υπουργείο να συμπεριληφθεί στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, πρόβλεψη για την καταβολή προστίμου, η πλάστιγγα φέρεται να γέρνει προς την παράταση της διαδικασίας. Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνει την αύξηση της εκπτώσεως του προστίμου νομιμοποίησης  από 20% σε 30%, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής και από 10% σε 20%, εφόσον καταβληθεί αμέσως μετά την καταβολή του παραβόλου το 30%, το δε υπόλοιπο δοσοποιηθεί. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα περί τα 440.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σήμερα σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας (έχουν ανοίξει καρτέλα αλλά δεν έχουν καταβάλει παράβολο ή πρόστιμο), εκ των οποίων περί τα 200.000 δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στον ν. 4178/2013, μετά την ακύρωση του ν. 4014/2011 από το Σ.τ.Ε., ενώ στο ενδιαφέρον της ηγεσίας του Υπουργείου εμπίπτουν και οι υπερημερείς δηλώσεις, για όσες δηλαδή έχει παύσει η καταβολή δόσεων. Θετικό πρόσημο στο ζήτημα συνιστά η συγκέντρωση των μέχρι τώρα εσόδων, περί τα 3.4 δις ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο, που ωστόσο, δεν έχουν διατεθεί για την απόκτηση ελεύθερων χώρων στις επιβαρυμένες από τα αυθαίρετα περιοχές, αρχικό στόχο του Ταμείου.