Για την τύχη του πολυώροφου ξενοδοχείου, κάτω από την Ακρόπολη, απεφάνθη την περασμένη Πέμπτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Πρόκειται για το δεκαώροφο ξενοδοχείο, επί της οδού Φαλήρου 5, στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι, αναφορικά με το οποίο το ΚΑΣ τάχθηκε, εν τέλει, υπέρ της καθαίρεσης των δύο τελευταίων ορόφων, δικαιώνοντας τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, κάτοικοι της περιοχής, εκπροσωπούμενοι από το Γραφείο μας, άσκησαν αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση των οικοδομικών αδειών, σε συνέχεια των οποίων ανεγέρθηκε το ξενοδοχείο αυτό. Οι λόγοι της δικαστικής προσφυγής αφορούσαν, ιδίως, στο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, που, παρά τη γειτνίασή της με την Ακρόπολη, επιτρέπει την ανέγερση κτιρίων μεγάλου ύψους, αλλά και στη στάση του Υπουργείου Πολιτισμού, που δεν έπραξε τα δέοντα, προκειμένου να προστατευτεί, επαρκώς, ως όφειλε, το σημαντικότερο στοιχείο της εγχώριας, ίσως δε και παγκόσμιας, πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ΣτΕ, μάλιστα, έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεώς μας, αναγνωρίζοντας ότι οι μελέτες ανέγερσης του ξενοδοχείου δεν είχαν λάβει την απαιτούμενη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και τη συνακόλουθη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα εισήχθη στο ΚΑΣ άλλες δύο φορές μέσα στο 2019, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως το υπερμεγέθες κτίριο αλλοιώνει το αισθητικό περιβάλλον της περιοχής. Ωστόσο και παρά τη διενέργεια αυτοψίας, το ΚΑΣ απέφυγε τότε να αποφανθεί σχετικά, ενόψει της αναμονής, τότε ακόμη, έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ. Μετά δε την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης και κατόπιν νέου αιτήματος των κατοίκων της περιοχής, πάντα με τη συνδρομή του Γραφείου μας, πραγματοποιήθηκε, εν τέλει, η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, που δικαιώνει και επιβεβαιώνει το δικαστικό αγώνα των κατοίκων της περιοχής και του δικού μας, ως γραφείου, που συμμετείχαμε και εξακολουθούμε να συμμετέχουμε σε αυτόν. Παράλληλα δε, θέτει τα θεμέλια για αντίστοιχες, συνετές πολιτειακές αποφάσεις, αναφορικά με την προστασία του ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικού περιβάλλοντος γύρωθεν της Ακρόπολης, ενόψει και του αναμενόμενου καθορισμού των όρων δόμησης στην περιοχή, αλλά και της λήξης της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, που επίκειται στις αρχές Μαΐου.