Μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,  με τις οποίες απετράπη η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη,  προκειμένου η Διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζιδάκης, δήλωσε πως θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός, προανήγγειλε πως θα επανακαθοριστούν οι όροι δόμησης γύρω από την Ακρόπολη, υποσχόμενος ότι οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν τον Ιούλιο με Προεδρικό Διάταγμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα τύχουν επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας , πριν εγκριθούν. Οι όροι δόμησης στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, απασχόλησαν ιδιαίτερα και το  ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «η εισήγηση του Υπουργείου ήταν το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 27 μέτρα». Πρόκειται για μια σημαντική μείωση του επιτρεπόμενου ύψους, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν έως τα 32 ή και περισσότερα μέτρα.  Το νέο όριο θα αφορά τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν θα αφορά αναδρομικά υφιστάμενα κτίρια. Το Υπουργείο, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι θα ισχύσει για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί, ούτε δημοσιοποίησε την εισήγησή του στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Την σημασία της προστασίας της Ακρόπολης, τόνισε ο Υπουργός,  ο οποίος δήλωσε, ότι με την εισήγηση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, διαφυλάττεται το σημαντικότερο ελληνικό μνημείο.  Την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχολίασε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος την χαρακτήρισε γενναία, «γιατί θέτει έπειτα από χρόνια, κανόνες που επιτρέπουν τη δόμηση και ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και επενδύσεων, με σεβασμό στο μνημείο – σύμβολο της χώρας σε όλον τον πλανήτη και με γνώμονα την ισορροπημένη οικοδομική δραστηριότητα».

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που πρωτοστάτησε μαζί με κατοίκους της περιοχής στον αγώνα ανατροπής των προηγούμενων αποφάσεων για την περιοχή Μακρυγιάννη , χαιρέτισε επίσης, την ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να  αλλάξουν όχι μόνο οι όροι δόμησης αλλά και οι χρήσεις γης της περιοχής.  Η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, κα Λυδία Καρρά, ανέδειξε επίσης την εθνική αλλά και διεθνή σημασία του περιβάλλοντα χώρου της Ακρόπολης, ενώ πρόσθεσε ότι οι νέες εξελίξεις,  προσφέρουν μια ευκαιρία, να δοθεί νέα ζωή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια του ιστορικού κέντρου, ώστε να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία ποιότητας. Σύμφωνα με την ίδια,  «η προστασία του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης πρέπει να είναι άμεση , ουσιαστική και οριστική, δυναμώνοντας έτσι τον δίκαιο αγώνα της Χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα». Τόνισε, τέλος, ότι για την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου θα πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις γης σε γενική κατοικία, ενώ η χρήση πολεοδομικό κέντρο να παραμείνει μόνο στα οικοδομικά τετράγωνα. με πρόσωπο επί της Συγγρού και να μην επιτραπεί αύξηση κάλυψης.