Tην εφαρμογή των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (εφεξής ΤΠΣ) στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, έθεσε ως άμεσο στόχο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαδικασία η οποία έχει προδήλως καθυστερήσει, συγκριτικά, μάλιστα, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκπόνησής τους, διευκρίνισε ότι   τα ΤΠΣ αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού στην Ελλάδα με το οποίο καθορίζονται αφενός, μεν, οι χρήσεις γης και όροι δόμησης, αφετέρου, δε, οι προς πολεοδόμηση περιοχές.

Περαιτέρω, τα εν λόγω σχέδια περιλαμβάνουν τη χωροθέτηση μεγάλων επενδύσεων, την οριοθέτηση οικισμών χωρίς όρια και τον χαρακτηρισμό των τοπικών δρόμων, πεδία στα οποία υπάρχουν σήμερα πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνουν παλαιότερα σχέδια ή μη νόμιμα χαρακτηρισμένους δρόμους, το τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων, ενώ παράλληλα συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεωλογική μελέτη και μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων και εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα, έχουν δηλαδή ενισχυμένο θεσμικό κύρος.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μόνο στο 20% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας έχουν εγκριθεί σχέδια τέτοιου τύπου, μεγάλο μέρος των οποίων χρήζουν επικαιροποίησης, λόγω του παρωχημένου χαρακτήρα τους. Αναφορικά, δε, με τις δημοτικές ενότητες, στο 23% αυτών, εκκρεμούν μελέτες ή σχέδια Διαχείρισης Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων. Τα μειωμένα προαναφερθέντα ποσοστά, μάλιστα, ευνοούν την άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση, δυσχεραίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα.

Για το λόγο αυτό, πρόκειται να κατατεθεί εντός του προσεχούς διαστήματος σχέδιο νόμου ενώπιον της Βουλής, για χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα εν γένει, με σκοπό το οριστικό τέλος των πολεοδομικών παραβάσεων.