«SOS για τα νεοκλασικά της Σύρου» ονομάζεται η νέα πρωτοβουλία των πολιτών της Σύρου, η οποία ξεκίνησε από σελίδα στο Facebook και  απέκτησε 1.300 μέλη εντός δύο εβδομάδων. η πρωτοβουλία αυτή,   έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το ζήτημα των καθυστερήσεων στην έκδοση οικοδομικών αδειών, που καταλήγουν να λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας για κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να επισκευάσει ή να αποκαταστήσει ένα διατηρητέο κτίριο.

Την προαναφερθείσα πρωτοβουλία στηρίζουν όλοι οι επαγγελματικοί και εμπορικοί σύλλογοι της Σύρου. Οι μηχανικοί του νησιού εντοπίζουν το πρόβλημα στις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης των οικοδομικών αδειών από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, αν και  επιμένει να διατηρεί τον έλεγχο όλων των ιστορικών τόπων, εντούτοις δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση οικοδομικής άδειας κινείται μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, ενώ ακόμη και για την “τακτοποίηση” μικρής κλίμακας αυθαιρεσιών,  απαιτούνται δύο με τρία έτη.

Η δυσλειτουργία του συστήματος έκδοσης αδειών συχνά αποτρέπει ιδιοκτήτες και επενδυτές, αλλά ακόμη και επαγγελματίες μηχανικούς, από το να αποκαταστήσουν τα περίφημα, νεοκλασικά του νησιού. Ως αποτέλεσμα δεκάδες διατηρητέα κτίρια είναι σήμερα εντελώς  εγκαταλελειμμένα, ευρισκόμενα σε άθλια κατάσταση και αποτελώντας έναν διαρκή κίνδυνο για τους περαστικούς.

Πρόταση των μηχανικών αποτελεί αφενός η δημιουργία μίας Επιτροπής με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα έχει έδρα στο νησί και θα είναι αρμόδια για όλα τα ακίνητα. Αφετέρου η δημιουργία παραρτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού στη Σύρο, έτσι ώστε ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων να απεμπλακεί από τις χρονοβόρες διαδικασίες του Υπουργείου και να μπορέσει με τον τρόπο αυτό να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική διατήρηση  της σπάνιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού.